четвртак, 16. јануар 2014.

Krešenti

Recept je od moje prijateljice Branke, a ona ga je preuzela od Zoile, a sada evo ih i kod mene.


Za testo je potrebno:

- 200gr masti
- 150gr šećera
- vanilin šećer
- 1 jaje i 2 žumanca
- korica od limuna
- 2 kašike ruma ili bilo koje druge rakije
- 350gr brašna

Za fil je potrebno:
- 100gr čokolade za kuvanje
- 1 čaša kisele pavlake

Još je potrebno:
-2 belanca
-150gr mlevenih oraha

Priprema:

Penasto umutiti mast sa šećerom i vanilom. Nastavite da mutite i dodajte jaja, rum i koricu limuna. Na kraju umešajte brašno i zamesite glatko testo. Umešeno testo ostvite u frižider, minimum sat vremena.
Od testa pravite kuglice veličine trešnje, uvaljajte ih u kratko viljuskom umućena belanca, a onda loptice uvaljajte u mlevene orahe.  Tako dobijene loptice poredjajte u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
Krešente peći na 200 stepeni i vodite računa da vam ne izgore, jer se relativno brzo ispeku... za 15-tak minuta.

Kada su pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade. Ohladjene krešente spajajte filom koji ste spremili tako što ste u otopljenu čokoladu umešali kiselu pavlaku.
Najbolje je da krešenti odstoje makar jedan dan pre jela, jer sve što duže stoje to su ukusniji. 

Prijatno!

2 коментара:

Dilajla је рекао...

Predobri mali kolačići naše Zrinke

Začarana kuhinjica је рекао...

Da, zaista su bez mane :)