Recept je od moje prijateljice Branke, a ona ga je preuzela od Zoile, a sada evo ih i kod mene.
- 200gr masti
- 150gr šećera
- vanilin šećer
- 1 jaje i 2 žumanca
- korica od limuna
- 2 kašike ruma ili bilo koje druge rakije
- 350gr brašna
Penasto umutiti mast sa šećerom i vanilom. Nastavite da mutite i dodajte jaja, rum i koricu limuna. Na kraju umešajte brašno i zamesite glatko testo. Umešeno testo ostvite u frižider, minimum sat vremena.
Za testo je potrebno:
- 200gr masti
- 150gr šećera
- vanilin šećer
- 1 jaje i 2 žumanca
- korica od limuna
- 2 kašike ruma ili bilo koje druge rakije
- 350gr brašna
Za fil je potrebno:
- 100gr čokolade za kuvanje
- 1 čaša kisele pavlake
- 100gr čokolade za kuvanje
- 1 čaša kisele pavlake
Još je potrebno:
-2 belanca
-150gr mlevenih oraha
-2 belanca
-150gr mlevenih oraha
Priprema:
Penasto umutiti mast sa šećerom i vanilom. Nastavite da mutite i dodajte jaja, rum i koricu limuna. Na kraju umešajte brašno i zamesite glatko testo. Umešeno testo ostvite u frižider, minimum sat vremena.
Od testa pravite kuglice veličine trešnje, uvaljajte ih u
kratko viljuskom umućena belanca, a onda loptice uvaljajte u mlevene orahe. Tako dobijene loptice poredjajte u pleh na koji
ste prethodno stavili papir za pečenje.
Krešente peći na 200 stepeni i vodite računa da vam ne izgore, jer se relativno brzo ispeku... za 15-tak minuta.
Kada su pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se
ohlade. Ohladjene krešente spajajte filom koji ste spremili tako što ste u
otopljenu čokoladu umešali kiselu pavlaku.
Najbolje je da krešenti odstoje makar jedan dan pre jela, jer sve što duže stoje to su ukusniji.
Prijatno!
2 коментара:
Predobri mali kolačići naše Zrinke
Da, zaista su bez mane :)
Постави коментар