1 pakovanje gotovih kora za pitu
½ kg urde
5 jaja
½ kg urde
5 jaja
250 ml kisele vode
1 kašika brašna
50 ml ulja
prašak za pecivo
soli po ukusu
susam za posipanje
Gotove kore preseci na pola po dužini. Mikserom penasto umutiti jaja, dodati ulje, urdu, so, brašno, kiselu vodu i prašak za pecivo. Sve to lepo sjediniti mikserom.
Gotove kore preseci na pola po dužini. Mikserom penasto umutiti jaja, dodati ulje, urdu, so, brašno, kiselu vodu i prašak za pecivo. Sve to lepo sjediniti mikserom.
Na svaku isečenu polovinu poprskajte malo fila. Uhvatite
koru po dužini sa leve strane i prevucite je do pola, tako isto uraditi i sa
desnom stranom. Po dužini opet namažite malo fila. Ponovo presavijte koru po
dužini na pola. Još jednom namažite filom i još jednom prekalupite koru po dužini. Tada umotajte
dobijenu traku u krug u obliku puža. Rolatiće staviti u dobro nauljen kalup za mafine.
Na svaki rolat sipajte po jednu kašiku preostalog fila. Posuti susamom ili
nekim drugim zrnevljem. Peći na 200 stepeni.
Kada je pita pečena, poprskajte je sa malo hladne vode i
pokrijte vlažnom krpom. Ostavite par minuta u plehu, a onda izvadite dobijene „mafine“.
3 коментара:
Sta je urda?
Za nas koji ne znamo pojasnite sta je urda?
Oprostite, mozda je trebalo da objasnim i u postu.
Urda je mlečni proizvod. Pravi se uglavnom od surutke ali moze da se pravi i od zakiseljenog mleka. Surutka se stavi da vri. Kada provri, u loncu u kome se kuvala, počinju da se odvajaju sitne "grudivce". Skuvana surutka se procedi na gazu i tako se dobije "urda" koja je po strukturi i ukusu negde izmedju sitnog sira i kajmaka, znači, blaga i nekisela.
Kod nas je urdu po nekad moguće kupiti na mlečnoj pijaci, ali je ja uglavnom kupujem kod meni proverenih proizvodjača mleka.
Nadam se da sam Vam objlasnila pojam urde.
Pozdrav!
Постави коментар