среда, 29. мај 2013.

Kikiriki torta



10 jaja
450 gr kristal šećera
prstohvat soli
200 gr mlevenog kikirikija
2 kašike brašna
2 kašike prezli
200 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu

Umutiti penasto 8 belanaca, prstohvat soli i 200 gr kristal šećera. Posebno pomešajte suve sastojke: 200gr mlevenog kikirikija, 2 kašike brašna i 2 kašike prezli, pa sasvim lagano umešajte u čvrsto umućena  belanca. Na pleh od električnog šporeta staviti pek papir i na njemu isrtajte tri kruga prečnika 20cm. Na još jednom takvom papiru nacrtajte još dva kruga takodje prečnika 20 cm. Umućenu masu podelite na iscrtane krugove i ravnomerno razmažite kako bi dobili 5 identične korice. Peći ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Ispečene korice pokriti čistom krpom i ne odvajati ih od papira do filovanja. 

Penasto umutiti 8 žumanaca, 2 cela jaje i 250 gr šećera. Tako umućena jaja skuvati na pari. U skuvana jaja dodajte 200 gr čokolade. Kada se čokolada otopila i sve se lepo sjedinilo, ostavite fil da se ohladi. U ohladjen fil dodajte umućen jedan margarina sa 200 gr šećera u prahu. Tako dobijenim filom, nafulujte korice. 

Tortu ukrasite po želji. Možete je ukrasiti topljenom ili rendanom čokoladom. Ja sam ovog puta tortu ukrasila fondanom. Inače, torta je ukusna, "jaka" i čvrsta. Veoma je pogodna za ukrašavanje fondanom. 

Nažalost, nemam sliku preseka, jer je torta bila po narudžbini. 

Težina torte sa fondanom je bila 2 kg.




2 коментара:

Tajana је рекао...

Hahahahaha, koja fora ! :-) A volim kikiriki u slatkim kombinacijama.

Začarana kuhinjica је рекао...

Hihihi... da, vesela tortica ;)
Drago mi je da ti se dopala. I ja volim kikiriki u slatkim varijantama!