петак, 31. октобар 2014.

Domaći biter sok - sa mirisom Parge

Krajem septembra i početkom oktobra moj muž i ja smo neplanirano otišli u Grčku. Posrećilo nam se i dobili smo besplatno letovanje u Pargi.
Predivno provedenih jedanaest dana. Uživali smo u Suncu, blagoj klimi, modrom moru, zelenim maslinjacima, u mirisu pomorandži i limuna kojih je bilo svuda oko nas...
Oduševljenje malenom Pargom, je blaga reč kojom bih opisala moj doživljaj. Mir, spokoj, sunčani dani, prohladne noći, uske uličice, masline koje iz zelene boje prelaze u zrelo sjajno crnu boju, bogumile koje svojim ružičastim bojama razbijaju plavetnilo neba i mora... kada se uputite od centra Parge prema Valtos plaži preko 64 stepenika koje trebate preći... sve su to bile stvari kojima sam bila opčinjena, sve to ali i još hiljade drugih stvari. 
Nisam sigurna da li mi se Parga više dopala danju ili noću. Danju mirna, tiha i dostojanstvena, a noću svečano okićena svetlima koja se ogledaju u moru, i tihi zvuci buzukija koji začaraju prolaznike svojim tonovima i tako začarani se rado prepuštaju zanosnoj igri sirtakija.
Elem, da se vratim na gore pomenuti limun ;) Nisam odolela i pri povratku sam kupila od jedne seljanke par kilograma domaćeg limuna u nameri da, kada se vratim u Srbiju, napravim ovaj sok.

1 kg limuna
4 litra vode
8 limontusa
4 kg šećera

Dakle,

limun bi bilo poželjno da je domaći-neprskan. Ako ga ipak kupujete na pijaci ili po piljarama, dobro ga operite pod mlazom tekuće vode. Čula sam da ga neko pere u rastvoru sode bikarbone i vode.

Onda limun sameljite na vodenici za meso ili u multipraktiku. Dodajte vodu i limontus. Promešajte i ostavite da stoji 24h.
Nakon što je limun "odležao" procedite ga kroz gazu i u tečnost koju ste dobili dodajte šećer. Mešajte ga dok se šećer ne otopi i sipajte u flaše. Sirup koji ćete koristiti odmah, držite u frižideru, a ostatak bi bilo poželjno držati u zamrzivaču jer se dobije dosta količinski i ne može se baš brzo popiti. Možete jednostavno proporcionalno smanjite mere i izbeći zamrzavanje ili bilo kakav drugi vid skladištenja.

Prijatno!


NAPOMENA:

Ovaj sirup ako koristite u kombinaciji sa mineralnom gaziranom vodom, apsolutno podseća na Biter lemon sok.

Ja imam sreću da sam rodjena u srcu Srbije u Pomoravlju i sa svih strana me okružuje prirodna lepota naše zemlje. Tako u svojoj neposrednoj bilizini imam selo Orašije. To je selo u podnožiju planine Juhor. U crkvenom dvorištu u Orašiju, postoji  česma (pumpa za vodu) iz koje se slobodno toči fantastična mineralna voda. Nekada je tu postojala fabrika za preradu te vode i zvala se "Oraški kiseljak".
Sada, na žalost, fabrika ne radi, ali eto... ostala je česma na kojoj meštani i slučajni prolaznici utoljuju svoju žedj. Ovaj sirup u kombinaciji sa oraškom prirodnom mineralnom vodom je dobitna kombinacija.4 коментара:

JA U KUHINJI... је рекао...

Jako lepo mesto... fotografije su divne a i ovaj sokić mi se jako dopada :)

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala :) Zaista me je Parga zanela svojom opuštenom atmosferom. Paržani su divni, srdačni i prijatni ljudi tako da dodatno oplemenjuju prostor na kome žive.

Tanja Leković је рекао...

Divne slike Parge, bas sam uzivala!

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala Tanja, drago mi je ako sam uspela da vam docaram makar delic tamosnje lepote!