понедељак, 10. новембар 2014.

Somborka u "pavlaci"



Potrebno je:
  • 2 kg somborke paprike
Za "pavlaku" je potrebno:
  • 4 litra mleka (domaćeg)
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 1 čaša jogurta
  • 5 čaša kisele pavlake

 Za presolac je potrebno:

  • Voda
  • So


Somborku oprati i očistiti od semena. Tako očišćenu papriku naredjati u tegle. Meni je paprika stala u dve tegle. Jedna je bila zapremine od pet, a druga od 2,5 l.

U šerpu staviti vodu da provri. Na svaki litar vode treba dodati 100 gr soli. Kada provri presolac, ostavite ga da se ohladi.

Hladanim presolcem nalijte tegle skroz do vrha u kojima je naredjana somborka. Tegle zatvoriti metalnim poklopcem i okretati više puta kako bi presolac lepo zašao u svaku papriku. Nakon „tumbanja“ paprika, otvorite teglu i dolite presolac. Paprike pritisnite plastičnim kristićem i time sprečite da somborka ispliva iznad površine presolca.

Umesto plastičnih krstića možete napraviti štapiće od očišćenog rena ili narežite prutiće od vinove loze. Ukrstite ih na vrhu tegle i na taj način ćete takodje sprečiti isplivavanje paprika. Ujedno će somborka dobiti dodatno lepu aromu. Ovako pripremljena somborka treba da stoji makar 7 dana u presolcu pre upotrebe tj. pre punjenja pavlakom.  Inače, ovako prirodno ukiseljena somborka može da stoji i do tri meseca u presolcu. Samo je bitno da se vodi računa da paprika NIKAKO ne ispliva iznad površine presolca.

Pripema „pavlake“ tj. sirnog namaza za punjenje somborke:

Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti da namaz pravite od domaćeg punomasnog mleka. Njega ćete pripremiti ovako:

Stavite u šerpu 4 litra mleka da se skuva. Ostavite ga da se prohladi. Znaćete da je dovoljno prohladjeno kada prst koji stavite u mleko, može da izdrži toplotu mleka. U činiju pomešajte jednu pavlaku, jedno kiselo mleko i jedan jogurt. Tako izmešano „sirilo“ sipajte uz neprestano mešanje u vruće mleko. Doooobro izmešajte mleko tada. Najbolje bi bilo da se izmeša žicom za mućenje. Poklopite ga i ostvite ga da se ohladi i podsiri.  Najbolje je da odstoji 24 h. Nakon toga uzmite gušću gazu ili platnenu krpu i uspite u nju ukiseljeno mleko.  Ostavite da se dobro ocedi. Kada više ne kaplje surutka iz mleko koje se cedi, tada je spremno za dalju upotrebu. U činiju sipite ocedjeno ukiseljeno mleko, dodajte 4 kisele pavlake i sve zajedno fino izmešajte.  
Ovakav namaz je dovoljan za 2 kg somborke.
Ukiseljenu somborku vadite iz presolca, poklopite u djevdjir da se malo ocedi i nakon toga ih punite pripemljenim sirnim namazom. Redjajte napunjenu somborku u neku činiju koju ćete moći lepo da zatvorite. Preko svakog reda napunjene paprike dodajte malo sirnog namaza. Zatvorite činiju i tako pripremljenu papriku držite u frižideru.

Napomena: Ovako napunjena paprika ne može da stoji duže od nedelju dana, a da pri tome ne promeni ukus tj. posle tog perioda biće malo kiselija. Znači neće biti nejestiva, već neće biti onako blaga kao na početku. Zato je najbolje da pravite manju količinu „pavlake“  za punjenje.

Prijatno!



















6 коментара:

Danka V је рекао...

odličan post...obožavam paprike u pavlaci i jedino sa somborkama su mi baš fine...

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala Danka na komentaru. Potpuno si u pravu, somborka da onaj pravi smek. Mi je bas volimo.

Srdacan pozdrav!

jasna varcakovic је рекао...

Divna muzika u pozadini (moja omiljena verzija ove pjesme je od Hulio Iglesias)....Paprike na ovaj nacin su mi omiljene!

Začarana kuhinjica је рекао...

Draga Jasna, drago mi je da ti se dopada i muzika, a i parpike.

Srdačan pozdrav!

Nale Coolinarija је рекао...

Ove paprike želim da pripremim svake godine i samo sam jednom to učinila. Tada nisu bas-bas uspele i zato sam u potrazi za dobrim receptom. Gledajuci ovaj tvoj način ostavljanja, rekla bih da je recept pouzdan. Ako se odvazim da ih ostavim radim po tvom receptu pa ti javim:) Puno pozdrava.

Začarana kuhinjica је рекао...

I ja sam se godinama "patila" tražeći pravi recept. Uglavnom su mi paprike "provrištale" ubrzo po ostavljanju. Ovaj recept sam dobila od prijateljice Ane iz Čačka. To je njihov dugogodišnji recept i uvek tako ostavljaju. Bitno je da paprika bude zdrava, da ne pluta iznad presolca i ne puni odmah celu količinu sa pavlakom, već po malo koliko mozete da pojedete za nedelju dana.

Ako praviš, obavezno javi, da li ti se dopadaju.