Potrebno je:
- 2 kg somborke paprike
Za "pavlaku" je potrebno:
- 4 litra mleka (domaćeg)
- 1 čaša kiselog mleka
- 1 čaša jogurta
- 5 čaša kisele pavlake
- Voda
- So
Somborku oprati i očistiti od semena. Tako očišćenu
papriku naredjati u tegle. Meni je paprika stala u dve tegle. Jedna je bila
zapremine od pet, a druga od 2,5 l.
U šerpu staviti vodu da provri. Na svaki litar vode treba
dodati 100 gr soli. Kada provri presolac, ostavite ga da se ohladi.
Hladanim presolcem nalijte tegle skroz do vrha u kojima je
naredjana somborka. Tegle zatvoriti metalnim poklopcem i okretati više puta
kako bi presolac lepo zašao u svaku papriku. Nakon „tumbanja“ paprika, otvorite
teglu i dolite presolac. Paprike pritisnite plastičnim kristićem i time
sprečite da somborka ispliva iznad površine presolca.
Umesto plastičnih krstića možete napraviti štapiće od
očišćenog rena ili narežite prutiće od vinove loze. Ukrstite ih na vrhu tegle i
na taj način ćete takodje sprečiti isplivavanje paprika. Ujedno će somborka dobiti
dodatno lepu aromu. Ovako pripremljena somborka treba da stoji makar 7 dana u
presolcu pre upotrebe tj. pre punjenja pavlakom. Inače, ovako prirodno ukiseljena somborka može da
stoji i do tri meseca u presolcu. Samo je bitno da se vodi računa da paprika
NIKAKO ne ispliva iznad površine presolca.
Pripema „pavlake“ tj. sirnog namaza za punjenje somborke:
Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti da namaz pravite od
domaćeg punomasnog mleka. Njega ćete pripremiti ovako:
Stavite u šerpu 4 litra mleka da se skuva. Ostavite ga da se prohladi.
Znaćete da je dovoljno prohladjeno kada prst koji stavite u mleko, može da
izdrži toplotu mleka. U činiju pomešajte jednu pavlaku, jedno kiselo mleko i
jedan jogurt. Tako izmešano „sirilo“ sipajte uz neprestano mešanje u vruće
mleko. Doooobro izmešajte mleko tada. Najbolje bi bilo da se izmeša žicom za
mućenje. Poklopite ga i ostvite ga da se ohladi i podsiri. Najbolje je da odstoji 24 h. Nakon toga uzmite
gušću gazu ili platnenu krpu i uspite u nju ukiseljeno mleko. Ostavite da se dobro ocedi. Kada više ne
kaplje surutka iz mleko koje se cedi, tada je spremno za dalju upotrebu. U
činiju sipite ocedjeno ukiseljeno mleko, dodajte 4 kisele pavlake i sve
zajedno fino izmešajte.
Ovakav namaz je dovoljan za 2 kg somborke.
Ukiseljenu somborku vadite iz presolca, poklopite u djevdjir
da se malo ocedi i nakon toga ih punite pripemljenim sirnim namazom. Redjajte
napunjenu somborku u neku činiju koju ćete moći lepo da zatvorite. Preko svakog
reda napunjene paprike dodajte malo sirnog namaza. Zatvorite činiju i tako
pripremljenu papriku držite u frižideru.
Napomena: Ovako napunjena paprika ne može da stoji duže od
nedelju dana, a da pri tome ne promeni ukus tj. posle tog perioda biće malo
kiselija. Znači neće biti nejestiva, već neće biti onako blaga kao na početku. Zato
je najbolje da pravite manju količinu „pavlake“ za punjenje.
Prijatno!
6 коментара:
odličan post...obožavam paprike u pavlaci i jedino sa somborkama su mi baš fine...
Hvala Danka na komentaru. Potpuno si u pravu, somborka da onaj pravi smek. Mi je bas volimo.
Srdacan pozdrav!
Divna muzika u pozadini (moja omiljena verzija ove pjesme je od Hulio Iglesias)....Paprike na ovaj nacin su mi omiljene!
Draga Jasna, drago mi je da ti se dopada i muzika, a i parpike.
Srdačan pozdrav!
Ove paprike želim da pripremim svake godine i samo sam jednom to učinila. Tada nisu bas-bas uspele i zato sam u potrazi za dobrim receptom. Gledajuci ovaj tvoj način ostavljanja, rekla bih da je recept pouzdan. Ako se odvazim da ih ostavim radim po tvom receptu pa ti javim:) Puno pozdrava.
I ja sam se godinama "patila" tražeći pravi recept. Uglavnom su mi paprike "provrištale" ubrzo po ostavljanju. Ovaj recept sam dobila od prijateljice Ane iz Čačka. To je njihov dugogodišnji recept i uvek tako ostavljaju. Bitno je da paprika bude zdrava, da ne pluta iznad presolca i ne puni odmah celu količinu sa pavlakom, već po malo koliko mozete da pojedete za nedelju dana.
Ako praviš, obavezno javi, da li ti se dopadaju.
Постави коментар