среда, 6. мај 2015.

"Med" od maslačka i žalfijePriča se da je zdravo, da čisti organizam od zimskog taloženja toksina u organizmu. U svakom slučaju ne može da šteti. Uzimati po 2-3 kašičice dnevno, a možete ovim sladiti i čaj.

400 cvetova maslačka
10 grančica sa cvetom žalfije
1 limontus
1 limun
1 1/2 litar vode
1,5 kg šećera

Po mogućstvu nabrati maslačak na nekoj netaknutoj livadi. Stavite "hiruške rukavice" na ruke i usitnite svetove maslačka, tj. što bolje odvojte latice maslačka. Rukavice stavite da ne biste užuteli prste kao što sam ja sebi uradila :D
U plastičnu vanglicu stavite usitnjene cvetove maslačka, dodajte deset grančica sa cvetovima žalfije, nalijte vodom i pospite limontusom. Dobro promešajte i ostavite 24h.
Nakon toga dobro ocedite tečnost, stavite u šerpicu, dodajte šećer i limun iseckan na tanke kriške.
Sve to zajedno stavite da se kuva na tihoj vatri. Povremeno promešajte i vodite računa da vam ne iskipi. Kada "med" počne da penuša, izvadite jednu kašiku "meda" na hladnu tacnu i prohladite. Ako se prilikom hladjenja tečnost steže i dobija gustinu meda, skinite šerpicu sa vatre izvadite kriške limuna i ulijte dobijenu tečnost u čiste i suve tegle. Zatvorite poklopcima i uvijte ćebetom kako bi se lagano hladilo i na taj način pasterizovalo.

Od ove mere sam dobila tri tegle od 370gr tzv tegle od "pola kila".


Nazdravlje!
Нема коментара: