среда, 26. март 2014.

Irenine praline





Odavno imam recept za praline, ali od kada je Irena postavila recept, praline pravim isključivo po to toj recepturi. I Minja ih je isprobala i u njenom izvodjenju izgledaju savršeno. Ja ovog puta nisam stavljala nikakav ekstrakt i mislim da mi se od svih kombinacija ovakve praline najviše dopadaju.


Potrebno je:

300 gr šećera
100 dl vode
125 gr margarina
5 kašika brašna
1 vanilin šećer
rendana korica od jednog limuna

I još je potrebno za premazivanje pralina:

150gr čokolade
3 kašike ulja

Stavite vodu i šećer da provri i ostavite da vri jedan minut. Dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Kada se margarin otopio, odjednom dodajte svih 5 kašika brašna i brzo mešajte žicom za mućenje, kako se ne bi napravile grudvice. Dobijenu smesu non-stop mešajte i kuvajte 5 minuta. Kada ste skuvali smesu, prebacite je u vanglicu za mućenje. Mutite vrelu masu mikserom 5 minuta. Pred kraj mućenja smesa počinje da se steže. Izlijte smesu u obliku table veličine 18cm x12,5cm. Dobijenu tablu umotajte u streč foliju i ostavite da se ohladi i stegne. 
Kada se masa ohladila, secite kocke veličine 2cm x 2,5cm i prelijte ih otopljenom čokoladom.

Od ove mere mi je izašlo 45 pralina.



NAPOMENA: Ako želite, možete dodati ekstrakt od jagode, maline, višnje ili bilo koji drugi koji volite, tako ćete dobiti drugačiju aromu, a i boju pralina. Još samo da napomenem da se kod pripreme pridržavate minutaže da vam praline ne bi bile pretvrde ukoliko ih duže kuvate. 


Prijatno!



Нема коментара: