уторак, 26. август 2014.

Kozji sir u maslinovom ulju
Potrebno je za jednu teglu od 720ml:

  • 2 kriške tvrdog kozjeg sira
  • 8 mariniranih zelenih maslina
  • 8 suvih mariniranih crnih maslina
  • 2 lista lovora
  • divlji origano
  • korijander
  • bosiljak
  • biber u zrnu
  • maslinovo ulje - po mogućstvu extra virgin olive oil cold pressedSir iseckajte na kockice. U čistu staklenu teglu (720ml) redjajte red sira, sekcane masline, izmrvite origano i malo bosiljka, pospite malo korijandera, bibera, ponovo stavite red sira i ponovite sve začine. Tako redjajte dok ne napunite teglu. Lovorov list stavite po sredini tegle sa obe strane do zida tegle.
Kada ste naredjali sav sir, teglu napunite maslinomvim uljem. Zatvorite je celofanom ili bilo kakvim poklopcem.

Najbolje bi bilo da ovakav sir pre upotrebe stoji minimum par nedelja, ali mi smo uvek nestrpljivi i krenemo odmah sutra u "likvidaciju" :D


Nisam neki stručnjak ni naučnik. Mogu samo da vam prenesem neka moja zapažanja i saznanja do kojih sam došla malo istrazujući. Kažu, treba da se koristiti extra virgin ulje pa još da bude hladno cedjeno i nikako da se termički obradjuje. Zdravo je da ga koriste svi ljudi, a posebno srčani bolesnici. 
Kad god idemo u Grčku na more, otud donesemo kantu-dve maslinovg ulja. Uvek sam u nedoumici koje ulje uzeti, jer je tamo izbor ulja veliki, a iskreno ne znam ni šta odredjuje kvalitet maslinovog ulja, sve do razgovora sa jednom Grkinjom. Ona nam je rekla da kvalitet i naravno cenu, odredjuje procenat kiselosti ulja. Što je manja kiselost, to je kvalitet ulja veći. Još mi je rekla da maslinovo ulje od komine nikako ne treba koristiti za ishranu jer ima veoma otrovne materije. Meštani grčke maslinovo ulje od komine koriste samo za kandila u svojim kapelicama. 
Ja se ogradjujem i da li je to tačno ili ne, ja i dalje nisam sigurna, ali htela sam da vam prenesem moje saznanje. 

Evo ovaj parametar odredjuje kiselost.


NAPOMENA: 

Istom procedurom i začinima, možete ostaviti i kravlji ili ovčiji sir. Naravno ukoliko neki od začina ne volite, možete ga slobodno izostaviti, a dodati neki drugi po svojoj volji i ukusu. Ja lično volim da dodam neku malenu suvu ljutu papričicu, ali muž ne sme da jede ljutu hranu pa zato izbegavam. Prijatno!!!

4 коментара:

Unknown је рекао...

Ovo mora biti fina kombinacija! Prije nisam mogla smisliti masline, no odjednom sam ih zavoljela i sada kada kupim, cijela tegla ode u jednom danu! :D

Анониман је рекао...

I ja pravim kozji sir ali kako imam samo jednu kozu,a pravim i jogurt,večinom se pre pojede nego što stigne u maslinovo ulje.A znam d aje izvrstan na taj način jer manje količine pravim u tglicma za korpe koje poklanjam za Boćič

Začarana kuhinjica је рекао...

Martina Mikulić# Drago mi je da Vam se svidja. Ja nisam volela ove crne zrele masline, ali od nedanvno sam i njih "prihvatila".

Začarana kuhinjica је рекао...

Džoli# To je najbolje kada si u mogućnosti da budeš "sam svoj majstor" i kada mozes sama da napraviš domaći sir.
Odlična ti je ideja da se ovakav sir pakuje kao poklon.