петак, 27. фебруар 2015.

Kašasti sok od kajsije (bundeve)

Svi već znaju koliko je tikva tj. bundeva zdrava. Sezona tikvi je na izdisaju, ali dok je još ima predlažem da sasvim jednostavno napravite kašasti sok. Ima i onih koji bundevu ne vole. Njima možete podvaliti ovim sokom. Uz dodatak ekstrata kajsije, neće se osetiti niti jedan jedini trag tikve. 

Potrebno je:


  • 1kg očišćene bundeve
  • 600gr šećera
  • 3 limontusa
  • 1 ekstrat kajsije
  • voda


Očistite bundevu od kore i semena. Isecite je na kocke, stavite u lonac i nalijte vodom da ogrezne, Poklopite lonac i stavite na vatru da se skuva. Kada je bundeva skuvana, ne odlevajte vodu u kojoj se kuvala, već sve zajedno štapnim mikserom usitnite skuvanu bundevu toliko, da napravite jednoličnu kašu. Menzurom odmerite dobijenu tečnost. Ja sam dobila tačno 2 litra. Dodala sam 4 litra vode kako bi sveukupna tečnost bila 6 litara. Staviti sve u odgovarajući lonac i dodajte limontus i šećer. Sve zajedno stavite na vatru da proključa i vreo sok sipajte u vrele sterilisane flaše. Hermetički zatvorite flaše i uvijte ih sa par ćebadi kako bi se postepeno ohladile. Tako pripremljen sok, može vam dugo stajati i neće se pokvariti. Kada otvorite flašu soka, onda sok morate držati u frižideru da vam se ne bi pokvario,

Ukoliko ćete okupiti društvo i znate da ćete ga brzo popiti, nije potrebno ponovno kuvati sa šećerom i limontusom i pasterizovati ga, već samo dobro promešati dok se šećer i limontus ne otopi. Sipajte u flaše i čuvajte ih u frižideru do upotrebe.

Napomena:

Možete ekstrat od kajsije zameniti nekim drugim ekstratom, na primer od breskve, kruške, jagode...
Нема коментара: