четвртак, 19. март 2015.

Marinirani skobalj

Ovako ustvari može da se spremi bilo koja rečna riba koja ima mnogo kostiju: skobalj, deverika, babuška, karaš...



Potrebno je:

  • skobalj (deverika, babuška, karaš...)
  • so
  • ulje
  • narezane grančice vinove loze
  • lovorov list
  • zrna bibera



Ribu prvo očistite od krljušti i iznutrica. Odstranite glave i peraja. Operite je lepo spolja i iznutra. Vodite računa da skinete onu crnu skramu sa unutašnjosti stomaka. Ta opna zna da da jelu gorčinu, Ocedite je od viška tečnosti i usolite je po svojoj želji. Ostavite je tako da stoji u frižideru jedan dan.

Za ovaj recept je još potrebno da imate "pušnicu" ili kako je negde zovu sušnicu ili sušaru za meso. Mi nemamo zidanu, ali smo zato napravili improvizovanu od dva metalna bureta. Za naše potrebe sasvim nam dobro završava posao i ona. Inače... u fazi je izrada projekta za pravu zidanu pušnicu, ali... dok ne padne kiša dobar je i grad :))

Nakon što je riba odležala u salamuri, spemna je za sušenje. To je ustvari više kratko dimljenje nego što je sušenje. Potrebno je da bude u pušnici nekih sat vremena samo koliko da uhvati zlaćanu koricu i da dobije malo boje i mirisa. Riba iznutra ostaje "živa". Drvo sa kojim smo ložili vatru i dimili ribu je stara šljivovina.

Nakon dimljenja ribe, spremite lonac u kom ćete nastaviti pripremu. Na dno lonca naredjajte narezane grančice vinove loze. Preko loze složite što lepše ribu kako bi vam trebalo što manje ulja. Posle svakog reda ribe stavite zrnevlje bibera i po izmrvljeni list lovora. Blago dlanovima pritisnite ribu i nalijte uljem. Ulja treba toliko, da bude oko 1-2 cm iznad ribe. Zadnji red ribe poklopite nekim keramičkim tanjirom, a ceo lonac poklopite poklopcem. Marinadu kuvajte na blagoj vatri oko  15-16 sati.

Naši skobalji su bili od 300 do 500 gr. Kod svih komada, male kosti se prosto istope, a središnje kosti ostanu vidljive, ali pri dodiru će se mrviti. Ukoliko ih ne želite jesti, vrlo lako ih možete odstraniti.

Ljubiteljima ribe garantujem da će uživati iz ovu marinadu. Ovako pripremljenu ribu možete jesti viljuškom i nožem.


Prijatno!

Usoljena riba pripremljena za dimljenje



Odimljen skobalj u improvizovanoj pušnici






Skuvan skobalj u ulju

Нема коментара: