уторак, 24. март 2015.

Švarcvald torta

Juče je mojoj ćerki bio 14. rodjendan. Obožava višnje i zato je dobila baš ovu tortu na poklon.




Korica:
  •  7 jaja
  • 250 gr šećera
  • 1 vailin šećer
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 100 gr brašna
  • 60 gr kakao praha
  • na vrh noža praška za pecivo
  • prstohvat soli

Prvi fil:
  •  250 ml slatke pavlake
  • 200 gr čokolade za kuvanje

Drugi fil:
  •  250 ml slatke pavlake
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike Božićnog likera ili višnjevače

Treći fil:
  •  200 ml slatke pavlake
  • 3 kašike Božićnog likera ili višnjevače

 Još je potrebno:
  • 500 gr smrznutih višanja
Za natapanje korica:
  • Sok koji se ocedio od zaledjenih višanja
  • 100-150 ml vode
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Za ukrašavanje:
  •  oko 150-200 gr šlag krema
  • 30 gr krupnije rendane čokolade
  • 15-tak višanja


Priprema:

Prvo izvadite višnje iz zamrzivača i ostavite ih da vam se odlede. Stavite ih u djevdjir koji je iznad neke posude u koju će vam se cediti sok od njih. Sok će vam trebati za natapanje korica.

Zatim penasto umutiti belanca i prstohvat soli u čvrst sneg postepeno dodavajući 150g šećera. U drugu posudu penasto umutiti žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom. Kada ste dobro umutili žumanca, lagano dodajte kašiku po kašiku maslinovog ulja uz stalno mućenje mikserom.  U posebnu posudu stavite brašno, prašak za pecivo, kakao i nasuvo dobro promešajte. Prosejte sve zajedno kako bi razbili eventualne grudvice kakaoa. Ovu smesu postepeno dodajte masi od žumanaca i mutite mikserom dok ne postane jako gusta. U tako umućena žumanca, špatulom, ručno,  umešajte sneg od belanaca. Izlijte smesu u kalup 27cm u koju ste stavili pek papir i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kontlolišite pečenost korice tako što ćete da  zabodite čačkalicu tokom pečenja u sredinu korice. Ako čačkalicu izvadite i na njoj nema tragova testa, znači da je korica pečena.  Pečenu koricu izvadite iz pleha i dobro ohladite, a onda je presecite poprečno na tri jednake kore.


Dok se korica hladi, slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa prelijte preko izlomljene čokolade. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i krema ne postaje ujednačena. Ostavite fil da se ohladi. Ja vanglicu sa ganašom stavim u drugu posudu u koju sipam hladnu vodu. Sve vreme mešam ganaš špatulom i tako mi se brže ohladi.  Kada se ohladio ganaš, umutite ga mikserom.

Čvrsto umutitie drugi fli od slatke pavlake, šećera u prahu, vanile i Božićnog likera ili višnjevače.

Korica vam se za ovo vreme već dobro ohladila i koncem ili dužim oštrim nožem presecite koru dva puta kako bi dobili tri kore.

Stavite prvi deo korice na tacnu gde ćete filovati tortu. Pomešajte sok od višnje, vodu, šećer u prahu i vanilu. Tim sokom dobro natopite koricu. Poredjajte polovinu višanja i preko njih premažite prvi fil tj. umućeni ganaš. Preko ganaša stavite sledeću koricu. I nju natopite sokom od višanja. Poredjajte drugu polovinu višanja i preko njih premažite drugi fil. Zatim stavite i treći deo kore, a onda i nju natopite sokom od višanja. Preko stavite treći fil tj. umućenu slatku pavlaku sa Božićnim likerom ili višnjevačom.


Umutite šlag krema i njime ukrasite tortu. Na vrhu po sredini torte pospite rendanu čokoladu,  a okolo naredjajte višnje.

Tortu ostavite u frižideru  na 2h da se ohladi  i da se ukusi prožmu, a onda uživajte u sočnoj, ukusnoj i osvežavajućoj torti.



Prijatno!

Izvorni recept je minimalno izmenjen. Original možete videti u Milinom kuvaru, a Mili hvala na receptu :) 





Нема коментара: