четвртак, 1. новембар 2012.

Štrudla sa makom



kocka kvasca
250 ml mlakog mleka
150 gr margarina
1 šoljica šećera (od Don kafe)
2 jaja
kora od jednog limuna
oko 700 gr brašna

200 gr maka
1/2 kašičice cimeta
150 ml mleka
1 šoljica šećera (od Don kafe)


U mlako mleko rastopiti kvasac. Margarin omekšati, dodati šećer i penasto umutiti. Penasto umutiti jaja, a onda sjediniti sa margarinom. Dodati narendanu koricu limuna i razmućen kvasac. Sve lepo sjediniti, dodati brašno i zamesiti mekano i glatko testo. Ostaviti ga pola sata da naraste, a možete ubrzati proces narastanja mikrotalasnom pećnicom.

Za to vreme staviti mleko i šećer da provri. Onda u mleko dodati mak i cimet i pustiti da vri dok ne ispari višak tečnosti.

Naraslo testo podelite na dva dela i svaki deo rastanjite u pravougaonik. Debljina testa treba biti od 1cm  do  1,5cm. Preko rastanjene kore, premažite polovinu maka, a onda koru uvijete u rolat. Dobijena dva rolata stavite u pleh na kome ste stavili pekarski papir. Ostavite ih da odmore desetak minuta, a pre pečenja uzeti četkicu i rolate lagano premažite uljem. Štrudlu pecite na 200 stepeni.

Kada je ispečena, pokrijte vlažnom krpom i ostavite je da se ohladi.

Prijatno!


Нема коментара: