четвртак, 20. децембар 2012.

Bajadera

Kod pripremanja bajadere, često se javlja problem, da su bajadere ili previše mekane ili previše čvrste. Većini domaćica je teško odrediti onaj momenat "ušpinovati šećer" u tu grupu domaćica spadam i ja ;)
Zato je ovaj recept savršen! Zahvaljujući mojoj koleginici Biljani, od koje sam dobila recept, još mi se nije desilo da je misija pravljenja bajadere bila neuspešna! 


Potrebno:

800 gr šećera
18 kašika vode
250 gr margarina
300 gr oraha
300 gr mlevenog keksa
100 gr čokolade
(rum po želji)

Za glazuru:

100 gr čokolade
2-3 kašike ulja
50 gr bele čokolade

Šećer, vodu i margarin staviti sve zajedno samo da provri. Čim provri, skloniti sa vatre i dodati orahe i mleveni keks koji ste prethodno na suvo izmešali. Kada ste lepo sjedinili masu, podelite je na pola i u jedan deo stavite čokoladu. Ona će se od toplote smese rastopiti. Tepsiju u koju ćete razliti bajaderu obložite streč folijom. Sipite prvo svetlu masu, lepo je rastanjite, a onda preko nje stavite i tamniji deo. Kada i njega lepo raspodelite, preko tog dela ušuškajte sve lepo streč folijom. Ostavite da se ohladi. Meni se čini da je najbolji efekat kad se ostavi tako da prenoći. 
Kada se bajadera ohladila i stegla, sklonite foliju i prevrnite tepsiju na poslužavnik. Sada vam je tamniji deo dole, a svetliji gore. Preko premažite rastopljenu crnu čokoladu i prošarajte glazuru sa rastopljenom belom čokoladom. 

Napomena:

Ukoliko volite ukus ruma, možete dodati malo ekstrata u pripremljenu smesu za bajaderu. 


Нема коментара: