среда, 9. мај 2012.

Princes krofne, princeze, profiterole...



Za testo:

- 375 ml vode
- 190 ml  ulja
- 225 gr brašna
- 4 kašičice šećera
- prstohvat soli
- 5 do 6 jaja (ako su krupnija stavite 5, ako su sitnija stavite 6)


Za fil:

- 1 1/2 l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 8 kašika brašna
- 1 kesica želatina
- 10 kašika šećera
- 4 vanilin šećera
-125 gr margarina

i još:

200 gr šlag krema
100 gr čokolade

Prvo skuvajte fil. Pomešajte prašak za puding, brašno, šećer i vanilu. To razmutite sa malo mleka koje ste odvojili od ukupne količine. Odvojite još jednu šoljicu mleka i sa njim rastopite želatin. Ostatak mleka stavite da provri. Kada provri dodajte prvo razmućeni puding sa brašnom, a zatim želatin i margarin. Ukuvati krem i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.

U šerpicu stavite vodu, ulje, so i šećer da provri. Kada provri dodajte odjednom celu količinu brašna. Pržite testo u šerpici još minut - dva da bi se sve lepo ujednačilo. Tada sklonite šerpicu sa vatre i ostavite da se testo prohladi. U prohladjenu masu, dodajte jedno po jedno jaje. Slobodno možete testo raditi mikserom.

Kada ste pripremili masu, možete stavljati gromuljice testa na pleh. Ako želite da vam budu dekorativnije, puniti kalup za tolumbe testom, pa njime istiskivati puslice na pleh. Kod princes krofni najbitnije je da se vrata rerne ne otvaraju dok se peku. Ja ove princes krofne pečem po satu. Uključim rernu na 250 stepni i stavim pleh sa naredjanim krofnama. Posle pet minuta smanjim temperaturu na 200 stepeni i pečem još 15 minuta. Tada su sigurno dobile zlatnu boju i pečene su. Neće vam splasnuti kada ih izvadite iz rerne.

Odmah tako vrele ih presecite na pola, nekim reckastim tj. nazubljenim nožem. Dok se princes krofne hlade umutite šlag krem.

Kada su se krofne ohladile, filovati princes krofne. Prvo staviti kašiku fila, preko dodati umućenog šlaga i zaklopiti odsečenom kapicom od krofnice. Gornji deo kore princes krofne perlijte otopljenom čokoladom.

Uživajte!!!



Нема коментара: