среда, 27. јун 2012.

Ljutica





Potrebno je:

5 kg paradajza
7-6 kg crvenih paprika
0.5 l ulja
0.4 l  vinskog sirćeta (ako ne volite da mnogi kisni, možete smanjiti koičini sirćeta po želji)
250 g šećera
2 supene kašike soli (po ukusu može i više)

Ako želite, možete dodati malo svežih samlevenih ljutih papričica.

Priprema: 

Meni je najlakše da paradajz zamrznem par dana pre nego što krenem raditi ljuticu. Zamrznuti paradajz oljuštite, stavljajući ga u vrelu vodu. Tanka opnica se veoma lako i brzo skida. Kada ste ga očistili stavite da se kuva. Kada se razmekša dodati ulje, sirće, so i šećer i kuvati 1.5 do 2 sata.
Zatim dodati prethodnog dana ispečenu i oljuštenu papriku koja je samlevena i kuvati još 1 sat. Može se i zaljutiti po želji. Od ove količine ispadne 5-6 tegli. Vruću ljuticu sipati u vruće tegle. Tegle umotati ćebetom i ostaviti da se hlade 2-3 dana. Kada su potpuno hladne ostaviti u policu sa zimnicom. 


Нема коментара: