Spremite dovoljno strpljenja i krenite. Učinak je na kraju preukusan!
1 kg paradajza
1,200 kg do 1,500 kg šećera
½ limontusa (ko voli da bude kiselije može da stavi celu kesicu)
Limun
Vanillin sećer
4-5 lista rozetle
Paradajz oprati i iglom probušiti unakrst.
Tako izbušen paradajz staviti u vruću vodu i pustiti da provri.
Kad provri vodu odsipati i naliti novom vrućom vodom. Proces ponoviti šest-sedam puta. Kada se barenje završi, ocediti paradajz i naliti ga hladnom vodom.
Pustiti da se paradajz u vodi prohladi i sa svakog paradajza skinuti tanku opnicu. Tako oljušten paradajz ostaviti u djevdjir da se ocedi.
Šećer naliti sa vodom koliko da ogrezne i skuvati sirup kao i za bilo koje slatko. Kuvati zajedno sa kolutovima limuna. Kada je sirup gotov, dodati ocedjen pardajz, vanillin šećer i listove rozetle. Ukuvati do pola. Skloniti sa vatre i povezati šerpu mokrom krpom. Ostaviti da se ohladi do sutra dan. Sutradan slatko dokuvati na blagoj vatri i ponovo povezati mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. Hladno slatko ostaviti u tegle.
2 коментара:
mmmmmmm!!!
Zaista jeste mmmmm... ;)
Постави коментар