понедељак, 19. март 2012.

Slatko od čeri paradajza

Spremite dovoljno strpljenja i krenite. Učinak je na kraju preukusan!


1 kg paradajza
1,200 kg do 1,500 kg šećera
½ limontusa (ko voli da bude kiselije može da stavi celu kesicu)
Limun
Vanillin sećer
4-5 lista rozetle


Paradajz oprati i iglom probušiti unakrst. 

Tako izbušen paradajz staviti u vruću vodu i pustiti da provri.

Kad provri vodu odsipati i naliti novom vrućom vodom. Proces ponoviti šest-sedam puta. Kada se barenje završi, ocediti paradajz i naliti ga hladnom vodom. 



Pustiti da se paradajz u vodi prohladi i sa svakog paradajza skinuti tanku opnicu. Tako oljušten paradajz ostaviti u djevdjir da se ocedi. 
Šećer naliti sa vodom koliko da ogrezne i skuvati sirup kao i za bilo koje slatko. Kuvati zajedno sa kolutovima limuna. Kada je sirup gotov, dodati ocedjen pardajz, vanillin šećer i listove rozetle. Ukuvati do pola. Skloniti sa vatre i povezati šerpu mokrom krpom. Ostaviti da se ohladi do sutra dan. Sutradan slatko dokuvati na blagoj vatri i ponovo povezati mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. Hladno slatko ostaviti u tegle.



2 коментара:

Анониман је рекао...

mmmmmmm!!!

minaapis је рекао...

Zaista jeste mmmmm... ;)