субота, 2. јун 2012.

Breskvice




250 gr masti
500 gr šećera (ili dve šolje od bele kafe)
4 jaja
150 ml mleka (ili pola šolje od bele kafe)
250 gr brašna (ili 12 kašika)
2 praška za pecivo
Možete dodati i vanillin šećer 

850 gr brašna 

Za fil:
¾ tegle džema od šljiva
4 kašike mleka
Mrvice od izdubljenih breskvica
Ektrat ruma

I još je potrebno:

1 l mleka
Šećer u kristalu za valjanje breskvica
Ekstrat jagode

Penasto umutiti mast i šećer. Mutiti dok mast ne postane potpuno bela. Nastaviti sa mućenjem i dodavati jedno po jedno jaje. Dobro umuti. Zatim dodati mleko i ponovo lepo sjediniti masu. Sve zajedno treba dobro umutiti kako bi masa izgledala što vazdušastija. Na kraju na suvo pomešati 250gr brašna i prašak za pecivo i tako pomešano dodati u prthodno umućenu masu. Ponovo dobro sjedinite masu mikserom.

Ovako pripremljenu masu ostavite da odmara na sobnoj temperaturi 2 sata.

Kada vam se smesa odmorila, dodajte 850 gr brašna i pravite kuglice veličine manjeg oraha. Kuglice redjajte u pleh sa razmakom jer će breskvice narasti. Pecite na 230 stepeni. Ovo opet zavisi od vaše rerne, uglavnom bolje je da temperatura bude veca. Vodite računa da vam ne pregore (brzo se peku 8-10 min) i na taj način se previše ne osuše. Pečene breskvice odmah vadite iz pleha na ravnu površinu i ne jednu preko druge dok vam se ne ohlade jer dok su vruće, one su mekanije i hoće da se deformišu ako su u gomili.

Ispečenim poluoptama oštrim nožem izvrtite sredinu. Od mrvica koje ste na taj način dobili pravite fil. U njih dodajte dzem, mleko i ekstrat ruma onoliko koliko volite tu aromu u kolacima. Tako dobijenim filom punite udubljenja na poluloptama. Kolačiće spajajte po dve. Ekstratom jagode namažite gornju stranu breskve. Kada ste sve breskve „narumeneli“ breskve potapajte u mleko. Kada izvadite kolač iz mleka, sačekajte koji trenutak da kolač upije mleko i onda valjajte breskvu u kristal šećer. Najbolje je da ih posle potapanja naredjate prvo n jedan tanjirić i sačekajte koji trenutak da ne budu previše vlažne jer će priliko valjanja u kristal šećer pokupiti previše šećera.



Umućena mast i šećer

Umućena mast, šećer i jaja


Umućena mast, šećer, jaja, mleko i brašno

Pečene i izdubljene polulopte


Mrvice od izdubljenih polulopti


Usitnjene mrvice i dzem

Spreman fil za filovanje

4 коментара:

Анониман је рекао...

Savrsenstvo bez mane!!! Jojka :)

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala mila moja :*

Анониман је рекао...

Upravo sam ih zavrsila i isprobala.....savrsene su,kao sa slike :)
Hvala na receptu :*
Jojka

Začarana kuhinjica је рекао...

Jole, nema na čemu draga. Nemas pojma koliko se radujem da si ih isprobala i da su vam se dopale.
Hvala mila na poverenju :*